Пазителка на златни медали чака откраднати носии

Пазителка на златни медали чака откраднати носии | StandartNews.com

Сливен. Тя не просто е разтревожена. Ужасена е. И наранена. "Някой се опита да вземе душата на нашето село", казва Йорданка Арнаудова, секретар на читалището в сливенското село Жельо войвода.

Тази седмица апаши задигнаха цялата етнографска сбирка на местните хора. Откраднати са десетки народни носии, калпаци, потури, навуща, бродирани ризи - мъжки и женски, всичко ръчна изработка. Няма ги газени лампи отпреди сто години, кобилици, медни съдове и други.

"Събирахме тези експонати близо две години във връзка с честването на 200 години от рождението на Жельо войвода, чието име носи селото ни. Хората не искаха пари, даваха всичко, за да се съхрани паметта на Жельо войвода. Затова днес всички са дълбоко наранени", казва Йорданка Арнаудова. Тя силно се надява полицията в Сливен да открие извършителите, а експонатите да бъдат върнати. На практика работният ден на Арнаудова продължава доста повече от 8 часа. Тя започва в 8,30, но почти всяка вечер остава, за да помага при репетициите на танцовите състави.

"Ние в Жельо войвода имаме типично хоро, което доскоро се играеше само в селото. На всеки национален събор в Копривщица танцовият ни състав си идва със златен медал, а певческата група носи първи места", казва Арнаудова. Самата тя е пример за запазване на традициите. Нейната баба Пенка е пяла в читалището на селото. Майка й Славка също пее и танцува в самодейните състави. "Днес го правя аз и двете ми дъщери, с които много се гордея", казва Арнаудова. Тя пази традициите и в дома си - редовно точи кори за баница. Читалищната работничка обича да готви всяко нещо, което харесват децата й. Обикновено това са сарми с лозови листа, мусака и пържоли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай