Павлова: Радвам се, че открихме много изстрадан обект

Павлова: Радвам се, че открихме много изстрадан обект | StandartNews.com

"Радвам се, че днес откриваме този дългоочакван и много изстрадан обект. Искам да благодаря лично на г-н Вежди Рашидов, защото този проект нямаше да бъде факт, ако не беше преди всичко упоритостта му". Това написа регионалният министър Лиляна Павлова във Фейсбук, където публикува снимки от официалното откриване на „Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика". На него присъстваха още министърът на културата Вежди Рашидов, премиерът Бойко Борисов, както и ръководителят на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, министърът на икономиката Божидар Лукарски, министърът на спорта Краен Кралев, председателят на парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати, представители на Столична община, посланици и други.

За повече от година и половина в периода 2013-2014 г. проектът е бил замразен и останките от миналото са били в найлони. Министър Рашидов обаче имаше амбицията и енергията да го възстанови и довърши, отбеляза Павлова.

Над 15 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., са инвестирани в разкриване, реставриране и адаптиране за туристически посещения на части от древна Сердика в центъра на София, известни като Ларгото.

Над 53 млн. лв. е инвестицията, с която е завършен цял ансамбъл от прекрасното културно-историческо богатство на София – Ларгото, Националния музей на София (Квадрат 500), Националната художествена галерия в бившия царски дворец, базиликата „Света София" и Музея за история на София в бившата баня, добави регионалният министър.

В периода 2007-2013 г. по ОП „Регионално развитие" са инвестирани 280 млн. лв. за разкриване и социализиране на културно-историческо наследство и туристически атракции. Благодарение на европейската солидарност експонирахме над 155 обекта, с които може да се гордеем. През настоящия програмен период до 2020 г. по ОП „Региони в растеж", чрез фонда за туристическа инфраструктура, ще бъдат вложени още над 200 млн. лв. в обекти на културно-историческото ни наследство, с които да се гордеем и да привличаме туристи, посочи Павлова.

"Щастлив съм, че хората вече могат да видят Античния комплекс „Сердика" с културно-историческите му ценности, върху които преди години се е строяло отгоре. Сред най-големите атракции на мястото е т.нар. главна улица. Тя е с почти изцяло запазена автентична настилка, по която ще вървят и посетителите. В зоната на площад „Независимост" са експонирани разкрити археологически структури и е обърнато специално внимание на консервацията на секторите със запазени подови настилки", написа по-рано днес премиерът Борисов във Фейсбук.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай