Патриархът благослови градеж на нова църква в Разград

Патриархът  благослови  градеж на нова църква в Разград | StandartNews.com

Разград. Градеж на нова църква благослови в четвъртък в Разград патриарх Неофит. Негово Светейшество положи първия камък, върху който ще бъде издигнат втория православен храм в лудогорския град.

Новият молитвен дом ще носи името на Свети Цар Борис – Михаил І Покръстител и ще чества своя празник на 10 май, когато църквата ни почита владетеля, приобщил българския народ към християнската вяра.

Храмовете в България винаги са били университети на духа, огнища на знания и духовен опит в тежките робски години. Училището и църквата са били и остават носителите на добродетелност, милосърдие и благост , каза дядо Неофит на миряните, дошли на ритуалната първа копка.

В съслужение с местния архиерей отец Георги Георгиев и още осем свещеника главата на българската православна църква изпя "Многая лета" и пожела благоденствен и мирен живот на Разград и неговите хора. Преди това в храма "Свети Николай Чудотворец" дядо Неофит отправи молитва към Бога от амвона , от който като русенски митрополит е води десетки тържествени богослужения.

Новата църква в Разград ще бъде построена изцяло с частни дарения. Инициативен комитет от местни предприемачми и общественици, по чиято идея започва градежът, събра 150 хиляди лева за начинанието. Строителството ще се извърши с доброволен труд.Проектът за храма, който ще се простира върху 150 кв.м. е изработен като дарение от арх. Емил Драганов. Ктиторите решиха да построят втора църква в града, защото 150-годишният храм "Свети Николай" се оказа тесен за стотиците богомолци, които на големи празници се стичат към олтара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай