Първа копка на Неделно училище в Кърджали

Първа копка на Неделно училище в Кърджали  | StandartNews.com

Кърджали. С тържествен водосвет, отслужен от отец Николай Величков, в присъствието на деца, родители и много кърджалийци днес бе направена първа копка на Неделното училище към храма „Св.Йоан Предтеча" в кв. „Веселчане".

"Много е важно двата стълба – държавата и църквата да си подадат ръка, за да бъде възможно изграждането на такива сгради. Тук децата ще получават първите си духовни уроци по православно християнство", заяви пред присъстващите областният управител Иванка Таушанова. На церемонията присъства и народният представител от ГЕРБ Цвета Караянчева, с чието съдействие се реализира проектът. В приветствието си тя подчерта, че изграждането на училището е благословено от Пловдивския митрополит.

"Важно е нашите деца да бъдат в Божия храм, да възпитаме децата си да уважават ближния, да уважават Бога и религията си. Радвам се, че сред нас има такъв божи служител като отец Николай" каза още Караянчева.

"Преди година и половина имаше катанец на храма. Аз бях изпратен тук, за да го отворя. Бог не ни изостави за секунда, направи така, че всичко да потръгне. Тази постройка е много важна, защото тук децата ще намерят утеха, ще се научат на обич и благородство, с които да победят злото", заяви отец Николай, след което положи първия камък в основите на бъдещия градеж.

Неделното училище по вероучение към Средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча" в кв. Веселчане ще се строи върху държавна земя в съседство с двора на комплекса. Проектът за изграждането му е изготвен от областна администрация Кърджали и одобрен от програма „Красива България", която отпусна 100 000 лева. Изпълнението му стана възможно, благодарение на дофинансиране в размер на 200 000 лева, осигурено от изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимото културно наследство и Пловдивската митрополия. Сградата на неделното училище е част от голям архитектурен ансамбъл с площ над 5 дка, за който има готов идеен проект. Реализацията му ще позволи мястото да се развие като мащабен духовен и туристически център. Освен за обучение, новата двуетажна постройка на площ от 300 кв.м ще служи и за жилище на свещеника и приемна на митрополита. От година и половина над 100 деца посещават уроците по религия на отец Николай Величков и се нуждаят от помещение, в което да провеждат занятията си. Очаква се Неделното училище да бъде готово до началото на новата учебна година през есента.Изпълнител ще бъде местна кърджалийска фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай