Паметник за 2,6 милиона лева ръждясва в бургаско село

Паметник за 2,6 милиона лева ръждясва в бургаско село | StandartNews.com

Милионите са закопани във ВиК-проект, който не работи

Една от най-бедните общини в Бургаска област - Камено, се обзаведе с паметник за 2,6 милиона лева. Той обаче не привлича туристи, нито може да се използва като атракция. Милионите левове са буквално закопани във ВиК-проект и пречиствателна станция, които са абсолютно безполезни и ненужни.

Супер скъпите и модерни съоръжения ръждясват вече трета година. Става въпрос за амбициозен проект, който трябваше да осигури нова водопроводна мрежа, канализация и пречиствателна станция на малкото село Кръстина в община Камено. За начинанието от Евросъюза бяха отпуснати 2,6 милиона лева, които бяха усвоени от общината. В края на 2012 година местните власти официално пуснаха в експлоатация новата ВиК-мрежа на селото и пречиствателната станция.

Няколко месеца по-късно обаче модерните машини блокирали, а от чешмите на хората потекла кафява вода. Те не успели дори да се свържат с канализацията и продължават да ползват старите си септични ями. От три години на практика съоръженията не работят и се рушат.

Заради плачевното състояние на станцията и новата уж мрежа РИОСВ глоби община Камено с 2000 лева. От община Камено обясняват, че пречиствателната станция се повредила след като била наводнена от проливните дъждове. Тя обаче не вършела никаква работа дори и като работела, защото повечето от жителите на село Кръстина работели в Гърция и не желаели да се включат към канализацията, обясняват местните власти.

В селото обаче определено има напрежение и жителите недоволстват, че милионите от Евросъюза са хвърлени на вятъра. Общината пък безуспешно се опитва да сключи договор с ВиК и да им прехвърли за експлоатация неработещата пречиствателна станция, а заедно с нея и проблемите около целия европроект.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай