Палев: До миньорите може да се стигне само ръчно с кофи

Палев: До миньорите може да се стигне само ръчно с кофи  | StandartNews.com

Симитли. Единственият начин, по който може да се стигне до затрупаните миньори, е само ръчно с кофи. Това заяви областният управител на Благоевград Муса Палев.

Вече трети ден Иван Лазаров и Николай Михайлов са затрупани в мина "Ораново" край Симитли. "Използваме всички експерти в държавата, които могат да са полезни. Правим всичко възможно, напредваме колкото можем", заяви Палев за спасителна операция.

"Експертите от Челопеч огледаха тунела и те не могат да дадат алтернативен вариант. Единственият начин, по който можем да достигнем до затрупаните миньори е този, който използваме – ръчно с кофи. Продължава да се подава въздух в тунела, но докъде стига – никой не знае. За съжаление нямам нова информация към момента", заяви Муса Палев.

"Хеликоптер ще докара две специални помпи от Стара Загора по разпореждане на министър Драгомир Стойнев. Хеликоптерът ще кацне на стадиона в Симитли. Целта е да се изпомпат по бързо поточните води, които са излезли в галерията, и да се стигне по-бързо до затрупаните миньори", обясни още Палев.

В спасителната операция участват най-вече редовите миньори. "Около 30 души влизат на смяна с един фелдшер, но реално на първа линия работят петима-шестима души и се въртят, тъй като работата е изключително тежка", добави областният управител на Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай