Отварят приют за пострадали от труса в Пернишко

Отварят приют за пострадали от труса в Пернишко | StandartNews.com

Перник. Приют за останали без дом след земетресението в Пернишко ще отвори врати в недовършен блок на Агенция "Пътна инфраструктура". Кметът Росица Янакиева поиска безвъзмездно сградата, за да я ремонтира и подслони за зимата стотиците семейства, които са на палатки и фургони. Градоначалникът смята, че общината би могла да се справи със строежа за около 700 000 лв. и да пусне за настаняване 74-те апартамента в сградата в квартал "Тева". Ще се търси вариант и за останалите около 50 семейства, чиито домове за безвъзвратно съсипани.

Решението се очаква от министъра по еврофондовете Томислав Дончев. От този четвъртък той е командирован в Перник и му е даден кабинета на освободения преди време областен зам.-управител Георги Шарлачки. В него Дончев ще работи в продължение на два месеца, за да кроти напрежението в пострадалия район и да оправи на място бакиите около възстановяването на пострадалите от бедствието сгради и обезщетенията за тях.

"До зимата няма да има нито едно семейство без покрив над главата си и нито едно дете, което да не може да иде на училище", обеща Дончев на първата си среща с перничани, които го приеха без ексцесии и му напомниха, че очакват помощ от държавата. Министърът пък обяви, че лично ще влезе във всеки пострадал имот и ще преразгледа молбите на всеки, поискал обезщетение. На втори прочит ще минат и всички молби с отказ от междуведомствената комисия по бедствията и авариите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай