Отварят най-красивата пещера във Видинско за туристи

Отварят най-красивата пещера във Видинско за туристи | StandartNews.com

Видин. В началото на 2014 година най-красивата пещера във Видинско – "Венеца" край село Орешец, ще бъде отворена за туристи, съобщи заместник-кметът на общината в Димово Елена Гергова.

Още през юли в нея трябва да влязат строители, които да я благоустроят и приспособят за посещения. Това ще стане по проект, финансиран от европейски фонд чрез програмата за развитие на селските райони. Досега европейски средства чрез друга програма – "Трансгранично сътрудничество със Сърбия", са били осигурени за картиране на подземната галерия и за изготвяне на техническата документация по проекта. Проучванията са направени от пещерняци от клуб "Бял прилеп" – Белоградчик.

Предвидено е да бъдат изградени пешеходни пътеки над пещерните образувания, за да бъдат разглеждани по-добре. Ще има и художествено осветление. В пещерата ще могат на един път да влизат по 15 души. Отвън ще бъде изграден информационен пункт. Сградата с лека конструкция ще се впише в скалите до входа на пещерата. Ще бъде асфалтиран пътят, който води до нея. Преди години по него е превозван камък, добит от съседна кариера. По тази причина до пещерата и сега може да се стигне с автомобил. Предвидено е и изграждане на паркинг.

Пещерата е открита през 1970 година при взривни работи в каменната кариера. На следната година е обявена за природна забележителност заради изключително красивите си калцидни образувания. Те наподобяват цветя, стълбове, животни. За разлика от образуванията в другата известна пещера във Видинско – "Магура", тези във "Венеца" са цветни.

Пещерата е дълга 200 метра и може да бъде разгледана за час и половина. Лесно достъпна е и посетителят не се нуждае от специална екипировка, допълни Елена Гергова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай