Отварят базиликата в Сандански през септември

Отварят базиликата в Сандански през септември | StandartNews.com

Археологическият парк в Сандански ще отвори врати през септември тази година. Лентата на уникалния обект ще пререже премиерът Бойко Борисов, разкриха от общината. Най-вероятно това ще стане около 10 септември, но се съобразяваме с ангажиментите на министър-председателя, уточняваме точната дата с екипа му, каза в сряда зам.-кметът Младен Тимчев.
През 2013 година по европейски проект "Сандански - зората на ранното християнство" бе направена първата копка на строително-монтажните дейности. Заради значимостта на отритите нови артефакти общината очаква този обект да помогне за развитието на града като туристическа атракция.

 "С привличането на повече наши и чужди туристи ще се осигури и икономически просперитет", убеден е кметът Андон Тотев. Новият археологически комплекс обхваща 3 паметника на културата с национално значение - "Епископска базилика", "Раннохристиянски комплекс" и "Базилика на епископ Йоан", които са били част от античния град. "Откритията ни наистина заслужават вниманието не само на туристите, но и на експертите", категоричен е директорът на Археологическия музей в града Владимир Петков. В края на юли той и други археолози сглобиха мраморна плоча с изображение на Христовия монограм, наричан още хризма или "печат на Бога". Плочата е сглобена от останки, които са събирани почти 25 години на терена на Епископската базилика. Монограмът е с геометрични украси, които са с голям диаметър над 55 см.

В базиликата има аязмо със светена вода, то се намира в мартириума. В района има и два кладенеца. На 1 април екипът не на шега се натъкна на находка от I-III век от новата ера - част от ръка на мраморна статуя. Само дланта и китката, които са оцелели, са с дължина 50 сантиметра, в ръката пък има плодове. Статуята е била поне 3 метра висока.
Открит е и бронзов чучур във формата на лъвска глава, уточнява директорът. Именно тази находка се бори тази година в категорията "Откритие" в националната кампания на в. "Стандарт" "Чудесата на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай