Отстраняват голямата авария във Варненско до сряда

Отстраняват голямата авария във Варненско до сряда | StandartNews.com

Варна. Голямата авария на ВиК мрежата при свлачището във Варненско ще бъде отстранена до сряда. Пет бригади денонощно ринат огромната земна маса, която затрупа основния водопровод на града и областта при село Аспарухово, Долни Чифлик. Това е най-голямата авария от 35 години насам за ВиК Варна, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж. Валентин Вълканов. Той увери, че до идната сряда водопроводът Китка –Варна ще бъде възстановен.

2500-3000 кубика земна маса се срутиха във вторник вечерта върху основната тръба, която осигурява 80 на сто от водата за Варна и областта. В сряда през нощта се е срутила и скала, голяма колкото един ТИР. От чешмите на няколко квартала във Варна текна мътна вода и хората бяха веднага предупредени, че тя не е годна за пиене и за приготвяне на храна.

Учестен мониторинг показа, че качеството на водата във Варна, която се зарежда сега само от карстовите извори в Девня, вече е в норма, обяви инж. Дора Славчева, ръководител на лабораторния комплекс към ВиК Варна. В момента 6 села в областта нямат вода и са на водоноски или на водата от селските чешми.През следващото денонощие и до отстраняване на аварията в сряда без вода ще останат близо 27 села от 6 общини, но ще бъдат заредени с водоноски.

На място работят 2 колесни и 2 верижни багера, а след товарна ръка трябва да се чисти канала от падналата земна маса в него. Вече са доставени стоманени тръби, които ще се монтират, а отгоре работниците ще излеят бетон.Свлачището също ще се укрепи, за да не направи друга поразия в рисковия район. Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова звъни на всеки час на шефа на ВиК Варна, за да има актуална информация по отстраняване на аварията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай