Отслужиха панихида в памет на жертвите в катастрофи

Отслужиха панихида в памет на жертвите в катастрофи | StandartNews.com

Свещеници със заупокойна молитва за Неврокопския митрополит Натанаил

Заупокойна панихида в памет на жертвите при пътно-транспортни произшествия бе отслужена в благоевградския храм „Въведение Богородично" в неделя. Трима свещеници водиха службата, която бе по повод Световния ден на възпоменание на жертвите на пътно-транспортни произшествия.

На панихидата присъстваха директорът на ОД МВР – Благоевград Васил Митов, началникът на Пътна полиция Димо Чобанов и директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Величка Антова. Те и десетки граждани запалиха свещички и коленичиха в памет на загиналите в катастрофи в Пиринския край. От началото на годината в Благоевградска област са станали 249 катастрофи, в тях са убити 23 души, а ранените са 328. В сравнение със същия период на миналата година броят на пътните произшествия и пострадалите е намалял, но с един повече са загиналите. Най-честата причина за ПТП са високата скорост, неправилното изпреварване, употребата на алкохол и карането без книжка.

Благоевградските свещеници отслужиха и друга заупокойна молитва – в памет на блаженопочиналия и приснопаметен Неврокопски митрополит Натанаил, който напусна този свят на 16 ноември миналата година. Света заупокойна молитва за годишнината от кончината на владиката имаше и в катедралния храм „Света Богородица" в Гоце Делчев. Службата води наследникът на Натанаил - Неврокопски митрополит Серафим, заедно с още трима епископи, с митрополита на гръцкия град Драма Павел и свещеници.

Присъстваха десетки миряни, които запалиха свещ и почетоха паметта на Натанаил. След панихидата духовниците и православните християни отидоха на гроба на Натанаил, който е в двора на митрополията. Всички сведоха глави пред паметта на покойния митрополит. „Дядо Натанаил беше истински духовник, стожер на вярата и на българщината. Той бе не само радетел за силна и обединена църква, но и за добра и просперираща България, тъй като бе патриот", каза кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов, който също присъства на службата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай