Отново математик начело на ЮЗУ

Отново математик начело на ЮЗУ | StandartNews.com

Традицията математик да е начело на Югозападния университет бе спазена. Доц. доктор Борислав Юруков е новият ректор на висшето учебно заведение. Той бе избран с огромно онизнство на провелото се в сряда Общо събрание с 275 гласа „За" от общо 303-ма гласували. Той наследява на поста проф. доктор на науките Иван Мирчев, който ръководи университета от 2007 година в продължение на два мандата и също е математик. Досегашният ректор по закон няма право да кандидатира за трети последователен мандат.

В избора на ректор се включиха хабилитирани преподаватели, студенти и докторанти, нехабилитирани членове и административен персонал. На заседанието, ръководено от зам.-ректора проф. Рая Матгерова, бяха избрани и нов председател и зам.-председател на общото събрание в лицето на проф. Мирчев и професор Мария Кичева.

Единствената кандидатура за поста бе на доц. д-р Борислав Юруков. Той е завършил средното си образование в Строителния техникум и висше по специалност „Математика" в Софийския университет „Климент Охридски". Назначен е за преподавател в ЮЗУ през далечната 1982 година. Винаги е работил в Природо-математическия факултет. До момента бе заместник-ректор „Научноизследователска дейност" в най-голямото висше учебно заведение в Югозападна България. Новият ректор увери, че ще продължи политиката за развитие на университета и разширяването на влиянието му не само в региона, но в страната и чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай