Откриват за Великден Централна гара София

Откриват за Великден Централна гара София | StandartNews.com

Модернизираната Централна жп гара София ще бъде открита официално точно преди Великден. Това съобщиха за "Стандарт" от НК "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). Вече е подписан Акт 15 за напълно обновеното здание, до три седмици ще бъде подписан и Акт 16, обясниха оттам.

В резултат на извършените строителни дейности Централна гара София вече е с обновен европейски облик, въплъщаващ нови архитектурни решения и невиждан комфорт за пътниците. Изцяло са рехабилитирани всички билетни каси, предвидени са и места за автомати за продажба на билети, които ще бъдат монтирани в бъдеще. Изградени са много нови търговски обекти - заведения за бързо хранене и кафенета, оборудвани със съвременно обзавеждане. Обособените чакални са богато озеленени. Пътниците могат да получат пълна информация на ново, супермодерно гише.

Предвидено е разполагането на детски кът за майки с деца със специално помещение за преповиване на бебета, обособена е и зона с детска занималня, самостоятелни санитарни възли за майки с деца, както и тоалетна, пригодена за малки деца. На гарата има и помещение за хора в неравностойно положение. Към всички обществено достъпни зони на всички нива е предвиден достъп за хора с увреждания. Вертикалната комуникация на гарата се осъществява със стълби и 5 асансьора - два пътнически и три служебни товаропътнически.

В приемното фоайе ще има мултифункционална зала с център за спортни и рекреативни функции към нея. Модернизирана е и изложбената експозиция, състояща се от стари локомотив и вагон. Модерни ескалатори осигуряват достъпа до всички перони. Сградата е оборудвана с енергийно ефективна климатична система, която ще я превърне в енергийно независима.

Договорът за обновяването на Централна гара София беше подписан на 22 август 2013 г. Изпълнител на проекта е консорциумът "ГБС-Централна гара София", който спечели с оферта от 55,96 млн. лв. без ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай