Откриха змия в рейс с пътници

Откриха змия в рейс с пътници | StandartNews.com

Смолян. Стотици змии излязоха от дупките си заради топлото време. Спасители вадиха влечуго дори от микробус на градския транспорт в Родопите. Сагата се разигра в неделя, когато шашнатите пътници открили змията.

Хората в смолянското село Търън пък вдигнаха ръце от стотиците влечуги, които изпълзяха тези дни от всяка дупка на шкарпите по пътищата веднага със затоплянето на времето. Кметът на селото Явор Говедаров разказа, че хората са силно притеснени, а Гражданска защита вчера направи оглед на най-опасните места след сигнал на управника. Заради хладното време специалистите обаче не успяха да видят и определят вида на влечугите, които не излязоха от дупките си.

Спасителите раздадоха на хората от околните къщи препарат, с който ще отблъснат влечугите и напръскаха с репелента в околностите. Подпорната стена, приютила стотиците змии, е на 20 метра под главния път от Смолян за Мадан. На същото място миналата година също имало влечуги, но тази пролет те вече са като напаст.

Според кмета, влечугите са поне 200 на брой, а змийските им гнезда са навсякъде в каменните подпорни стени, опасващи стръмния скат, на който а разположени повечето селски къщи. Засега най-едрият забелязан екземпляр бил дълъг около 70 см.

"Голяма напаст са, във всяка дупка в стената има змийско гнездо. Излизат на кълба - има малки, големи, всякакви. За мен са непознат вид, черни са, с кафеникави петна и подострени глави. Най-вероятно ще се окажат земноводни, защото реката е наблизо. Хората се притесняват, много е неприятно. Дори и да не са опасни, всеки бяга от тях", коментира Говедаров. Според него змиите не са "слепоци", или както местните ги наричат "глатуш". Две от тях влезли през терасата в кухнята на семейство Камбурови и здраво изплашили стопанката. Шефът на Областната противопожарна служба комисар Шотаров потвърди за раздвижване на популациите в цялата област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай