Откриха тракийско светилище на минералната вода край Хасково

Откриха тракийско светилище на минералната вода край Хасково | StandartNews.com

Хасково. Уникално тракийско светилище, свързано с обредността на минералната вода, откри в с Минерални бани, Хасково, археологът Красимир Лещаков.

От началото на седмицата той проучва местността в центъра на курортното селище, известна като Богородичната стъпка. Стъпката на Дева Мария се знае от поколение в региона. Представлява хоризонтално издълбано в скалата стъпало. Голяма част от него обаче е разрушена, тъй като според поверието хората си отчупват парченца от скалата, които отнасят у дома си, вярвайки, че имат лечебна сила.
Скалата със стъпката е основен елемент от светилището, което освен от траките, е ползвано и от римляни, християни и мюсюлмани.

Вече са намерени и няколко стари турски монети, които са били хвърляни в лечебната вода вероятно с вярване, че както монетата потъва във водата, така и болежката на човек ще си отиде, предполага археологът.

Изненада за Лещаков е, че светилището е било заобиколено с доста стабилни зидове през римско време. От този период е открита и керамика.

Едно от най-интересните заключения, направени от екипа на Красимир Лещаков за краткия период от работата, е за предназначението на полусферични дупки в камъните. От там древните са вадили прах, който смесвали с лековитата минерална вода и правели мехлеми. Подобни издълбавания са регистрирани от учените на много места в Южна България, но за първи път археолозите намират обяснение за какво са служили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай