Откриха пристанище с митница на Форос

Откриха пристанище с митница на Форос | StandartNews.com

Археолозите попаднаха и на бронзов медальон, чакат открития в морето

Голямо пристанище с много складове, магазини, митници и други големи сгради откриха археолозите на полуостров Форос. То е развивало предимно търговска дейност, обяви шефът на Регионалния исторически музей в Бургас Милен Николов, който обобщи резултатите от тазгодишните разкопки. В един от складовете пък са намерени 30 амфори, предназначени за търговия, които в момента се реставрират.

Проучванията на полуостров Форос се финансират от община Бургас. Кметът Димитър Николов заяви, че очаква в морето пред останките от крепостта Порос на полуострова тепърва да бъдат направени интересни открития.
Археолозите подчертаха, че откритата луксозната римска вила най-вероятно е принадлежала на богат корабособственик или търговец. Тя е имала девет супер модерни за времето си помещения с под от бял мрамор и боядисано в червено стени. Цялата сграда пък се е отоплявала от пещ с топъл въздух, който е минавал под всички помещения. "Била е истинско бижу на брега на морето", каза Милен Николов.

В къщата е направено и едно от най-големите открития на това лято - бронзов медальон с емайл, върху който са изобразени кръстове. Той е с диаметър 35 мм и е доказателство за ранния християнски култ в региона. Най-вероятно медальонът е украсявал корица на евангелие или друга подобна вещ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай