Откриха обновена пречиствателна станция

Откриха обновена пречиствателна станция | StandartNews.com

Реконструираната и модернизирана Градска пречиствателна станция край квартал „Струмско" в Благоевград бе третия открит обект във вторник. В церемонията участваха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и кметът на общината Атанас Камбитов. Гости бяха евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков, депутатите Даниела Савеклиева и Георги Андонов, областният управител Бисер Михайлов. „Поздравявам кмета Атанас Камбитов и неговия екип за навременните действия по обновяването на пречиствателната станция, за ефективната работа, изключително доброто взаимодействие по време на изпълнението на проекта. Това бе първият проект, който се финансира по ОП „Околна среда", каза министър Василева. Тя допълни, че добрият административен капацитет изграден в общината е причина за бързото и успешното му финализиране.

„Проектът бе в две части – булевард „Пейо Яворов", който бе изграден по един интегриран начин - канализацията и водопроводът се реализираха по ОП „Околна среда", асфалтът и тротоарите по ОП „Регионално развитие", а прилежащите улици и кръгови кръстовища направихме със собствени средства, така че да има едно цялостно решение", заяви градоначалникът.

С обновяването на Градската пречиствателна станция се решава трайно проблем, който притесняваше жителите на Благоевград с течение на години. „С третирането на азота и фосфора отпадните води няма да замърсяват река Струма. Това е инвестиция в бъдещето, инвестиция в чистотата на природа, това е отговорност към нашите деца, трябва да оставим за тях природата такава, каквато е", каза още кметът Камбитов.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че с инвестицията в размер на 6,5 милиона лева са се разрешили проблеми, свързани с работата на пречиствателното съоръжение и за постигането на максимални норми по европейското екологично законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай