Откриха морската гара в Бургас

Откриха морската гара в Бургас | StandartNews.com

Бургас. Със стихове на Фотев и фанфари бе открита новоизградената морска гара на пристанище Бургас. Лентата на футуристичната сграда прерязаха зам.-министърът на транспорта Петър Киров и колегата му Антон Ганев.

Внушителното помещение може да поеме до 3000 пътници едновременно. Морската гара е първата стъпка от реализацията на мегапроекта "Супер Бургас". Негов инициатор и автор е сегашният областен управител на Бургас Павел Маринов.

За официалното откриване на морската гара бяха вдигнати бариерите на порта и за първи път бургазлии можеха свободно да разгледат терминалите. Хиляди посетители се възползваха от възможността да надникнат зад строго охраняемата зона. Свободният достъп бе само за ден, но много скоро се очаква да бъде изградена и "зоната за обществен достъп", чрез която градът ще се отвори към морето.

В събота морският терминал ще приеме и първият пасажерски кораб с 2000 туристи на борда. Очаква се круизният кораб на "Селебрити констилейшън" да хвърли котва в около 10 часа сутринта. До края на годината на пътническия терминал се очаква да пристигнат още 6 кораба, а за 2014 година са предвидени над 40 круизи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай