Откриха фабрика за обработка на зеленчуци в Радомирско

Откриха фабрика за обработка на зеленчуци в Радомирско | StandartNews.com

Фабрика за обработка на свежи зеленчуци по най-съвременни технологии откри в края на април в радомирското село Долна Диканя местната фирма "Елейа" ЕООД. Общият размер на инвестицията е над 8 млн. лева, като 4 млн. са осигурени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. Това е най-голямата инвестиция, направена в региона от 80-те години на миналия век. Фабриката е единствена по рода си в Югоизточна Европа и разполага с инсталация за анаеробно разграждане на биологични отпадъци, пречиствателна станция и фотоволтаична инсталация. В предприятието ще се обработват произведени в района картофи, моркови, зеле и лук и ще се предлагат на пазара пакетирани, готови за употреба.

Собствениците залагат на внедряване в производството на екологична, енергоспестяваща и безотпадна технология, осигуряваща намаляване на себестойността на продуктите и повишаване конкурентоспособността на предприятието.
Годишният капацитет на предприятието е за преработка на 4620 тона суровина. Капацитетът позволява да се открият около 100 работни места в производството, а до 300 работници ще бъдат ангажирани в подготовката и доставката на суровината. Фирмата има намерение да изгради и допълнително хладилно складово стопанство с капацитет да поеме цялото производство на картофи в Югозападна България, както и района на Родопите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай