Откриха чашата на император Зенон

Откриха чашата на император Зенон | StandartNews.com

Стара Загора. Археолози откриха уникален бронзов мерителен съд, който прилича на чаша, но всъщност е еталон за обем, наречен секстарий. Той е изработен в константинополско ателие по поръчка на император Зенон (476 - 478г.). Находката е уникална, тъй като е единствената в света от времето на византийския владетел. Че съдът е използван от официалните власти от това време, става ясно от надпис с името на император Зенон и негов висш магистрат.

Досега по нашите земи такива бронзови еталони са били намирани само при разкопки в Сердика и Дебелт. Секстарият, със вместимост 23 унции, е бил изработена в императорския дворец и според експеримента на учените е бил най-вероятно за брашно. Разчетен е бил и надписа върху него, който показвал, че е направен по поръчка на дясната ръка на император Зенон - Себастиян, който е бил префект на Източните провинции. По същото това време – 4-5 в., епископът на византийския Берое става Константинополски патриарх, уточнява ръководителят на обекта Димитър Янков от регионалния исторически музей.

Общо на три уникални находки са попаднали археолозите последните дни при спасителните разкопки в центъра на Стара Загора. Те откриха още мраморен свещник с глинена лампа и две съкровища от общо 40 медни монети. Те са още с пръстта по тях и още не били разчетени. Археолозите са категорични, обаче че точно такъв мраморен свещник не е изравян по нашите земи.

Интерес за изследователите на Възраждането щял да представлява и откритият керамичен съд с изящни рисунки на ловни сцени от 13 в.

Всички находки скоро ще бъдат изложени в античната експозиция на музея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай