Отец Петър и кметът Хасан Азис повеждат шествието на Йордановден

Отец Петър и кметът Хасан Азис повеждат шествието на Йордановден | StandartNews.com

След тържествената Света литургия на Богоявление в централния градски храм „Св.Георги Победоносец" в Кърджали от 10 часа ще тръгне литийното шествие до левия бряг на река Арда. Шествието ще поведат отец Петър Гарена и кметът Хасан Азис. На Йордановден кърджалийци ще станат свидетели на ритуала по изваждане на Богоявленския кръст от Водното огледало.

Миналата година в ледените води на Арда скочиха 58 души, а през 2014 - 85 младежи. По традиция този, който извади кръста получава 100 лв., а всички останали по 20 лв.

От години Богоявленският ритуал събира стотици жители на Кърджали и се превръща в общоградски празник, в който участват много християни, но и мюсюлмани. На Йордановден 2015 г. литийното шествие поведоха отец Петър и кметът Хасан Азис, качени на АТВ.

В годините назад литийното шествие е водено от камили, БТР и друга военна верижна техника, също магарета, велосипеди, волски каруца.А самият отец Гарена е хвърлял кръста, провесен на въжета от моста над Арда, от катамаран, от скутер. Неизменен негов спътник е кметът Хасан Азис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай