От далавери и врачуване наши изпрали 2,5 млн. USD

Ромски клан вдига палати с палестински долари

От далавери и врачуване наши изпрали 2,5 млн. USD | StandartNews.com

Плевен. С мраморни палати и перчене с лимузини S-класа е известна в Долни Дъбник фамилията на братята Иван и Върбан Маринови, замесени във внушителна по мащаби схема за пране на пари. През нея за 3 г. по банкови сметки у нас били прехвърлени 2,5 млн. долара от палестинската окупирана територия. Далаверата е разкрита при съвместна операция на плевенската прокуратура, ДАНС и МВР след подаден сигнал от потърпевш.

С измами, лечителство, врачуване и вероятно с джебчийски кражби е натрупана сериозната цифра. За клана зад граница работели поне 15 нашенски роми. Засечени са два трансфера към Маринови от фирми, научи "Стандарт". Освен за незаконните финансови операции срещу хора от рода ще бъдат повдигнати обвинения за укриване на данъци.
В ареста в Плевен засега са задържани Иван Маринов, синът му Станьо и племенникът му Горан. Замесени са поне още двама. Прибрани са 3 коли на фамилията - два луксозни мерцедеса и "Ауди- Q7". Едната от лимузините струва 280 000 лева и е произведена през 2013 г., твърдят комшии от Долни Дъбник. Плевенската прокуратура сочи по-скромна сума за стойността на автомобилите - към 350 000. При обиските на три адреса са открити над 3 кг злато и пари в брой. Две жени от облицованата с тъмен мрамор къща на задържания Иван Маринов се залостиха вътре и отказаха да говорят. Брат му Върбан заминал спешно в болницата. Откарал снаха си, която припаднала след акцията на властите.

За местното население братята Маринови са видни ромски бизнесмени, свързани с кардарашите от Костинброд. Произходът на капиталите им идвал от производство на фалшив алкохол в първите години на демокрацията. След като бъркането на ментета западнало, развъртели строителен бизнес - предимно с изолации на покриви. Занимавали се с търговия с петролни продукти. Имат фирма "Развитие", разказаха в градчето. С европари единият брат започнал да прави оранжерия, но не я довършил. Маринови са наследници на друг Върбан, вече покойник. По статут в йерархията той съперничил на Цар Киро. Върбан Маринов се пробвал да пробие в политиката чрез "Евророма". Изхарчил доста пари, но го сложили назад в депутатската листа на предишните избори и се отдръпнал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай