Осветиха 33-метров кръст, 7 бели гълъби полетяха в небето

Осветиха 33-метров кръст, 7 бели гълъби полетяха в небето | StandartNews.com

Благоевград. Над 300 благоевградчани дойдоха за освещаването на 33-метровия кръст над града в понеделник. Тържествената служба водиха Неврокопският митрополит Натанаил и игуменът на Рилския манастир Евлогий. Десетки деца също запалиха свещи наравно с възрастните, дошли в местността Зайова поляна, за да присъстват на събитието.

Ритуала уважиха много общински съветници, общественици, магистрати, културни дейци и бизнесмени. Сред гостите имаше и две тъмнокожи момичета от Папуа Нова Гвинея – Милена и Вана, бащата на една от тях е благоевградчанин. „Много величествено и красиво е това, което е направено", споделиха те.

Тук бяха и част от единия лагер от протестиращите с водача си Димитър Лалев, имаше и представители на ВМРО – БНД начело със зам.-председателя Ангел Джамбазки. Те очакваха тук да пристигне новият областен управител Муса Палев от ДПС, срещу когото протестират и за чиято оставка настояват, но това не се случи. „Благодаря на община Благоевград за поканата. Приветствам осъществяването на тази идея за кръста. Нека има повече вярващи, защото всяка религия учи на добро. Изпратих поздравителен адрес, но няма да присъствам, за да няма провокации и да не дразня протестиращите. Денят ми ще премине в срещи из региона", коментира губернаторът.

„Нека този кръстен знак да бъде знак на победата над смъртта, греха и злото, днес е празникът на Свети Дух и на загиналите за обединението но Отечеството", каза владиката Натанаил.

„С божията помощ и с общи усилия направихме този кръст, той ще е пазител и защитник на града, символ на Благоевград и на вярата. Искам да подчертая, че кръстът е построен изцяло от дарения. Благодаря на всички, които ни помогнаха, както и на Инициативния комитет за реализирането на тази идея. Няма скъпа вяра, скъп кръст и скъпа обич", заяви в словото си кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Той зарадва съгражданите си с новината, че съвсем скоро общината подема нова инициатива – този път за събиране на средства за построяването на втора църква в града.

Градоначалникът връчи почетна грамота на Таня Николова, която е дъщеря на идеоложката за разпятието над града – Надка Васева. В края на церемонията в небето полетяха 7 бели гълъба, като символ на вярата, мира и любовта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай