Още две животни загинаха от антракс в Добричко

Още две животни загинаха от антракс в Добричко | StandartNews.com

Още две животни са починали през последните дни във фермата в с. Оброчище, където бе обявено огнище на антракс. Стопаните на фермата продължават да търсят причините за заразата, отнела човешки живот.

В почивните дни приключи ваксинацията на всички животни в селото, съобщи Нова ТВ.

В момента единственият човек, който се грижи за животните във фермата, е синът на собственика. Завърнал се веднага след трагичният инцидент от Англия, Петър е единственият, освен ветеринарните власти, който има контакт със животните.

„Пръскаме, третираме торта, третира се абсолютно всичко. Третират се машините, коли, всичко се пръска", разказва Петър Стамов.

Според младия мъж, баща му бил много стриктен във ваксинирането на животните. Заедно със семейният приятел Стефан продължават да търсят причината за заразата.

„Илия ми сподели, че някъде между 10-ти и 13-ти забелязал от по-високо място, че някакъв микробус сваля чували. Впоследствие разбира, че е изхвърлена овца и на сутринта констатира, че чакали и диви животни са я разкъсали и разпръснали из целият терен", разказва Стефан Николов, семеен приятел.

„Една версия имам, която може би е най- достоверна и докторите казаха, преди е имало огнище през 86-та, доколкото съм запознат, труповете на животните са хвърлени тук, в селото", добавя Петър Стамов.

Преди около 20-25 години на мястото на този изкоп е имало метален павилион, в които са събирани мъртви животни от селото, преди да бъдат изнесени до екарисажа. Това е версията, според която би могло да се разнесе отново зараза.

Наскоро собственикът на имота разорал терена и така евентуално спората е излязла на повърхността, предполагат Петър и Стефан. Те вече са споделили версията си с Регионалната дирекция на Агенция по безопасност на храните.

„Трябва да се направи проверка от наши експерти и при необходимост ние ще вземем проба", обясни д-р Розалина Брайкова, директор на Регионалната дирекция на Агенция по безопасност на храните.

Днес екип на агенцията отново е във фермата. Предстои отново дезинфекция във фермата и на мястото, където е бил този събирателен пункт за животни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай