Оправдателна присъда за бившия шеф на бургаския затвор

Оправдателна присъда за бившия шеф на бургаския затвор | StandartNews.com

Бургас. Бургаският окръжен съд оправда бившия шеф на затвора в морския град Деян Костов. Той бе признат за невинен по обвинението в престъпление по служба. Присъдата обаче може да бъде протестирана от прокуратурата.

Деян Костов бе уволнен преди две години, а впоследствие и обвинен, защото е превишил правомощията си. Той бе подведен под наказателна отговорност заради варненския затворник Янаки Паскалев, който излежава присъда за убийство. Пандизчията е бил разпределен в централния корпус на бургаския затвор, но при строг режим, но два месеца по-късно тогавашният началник Деян Костов го преместил в затворническото общежитие "Житарово".

Според държавното обвинение Костов не е взел разрешение за промяна на режима на затворника в по-лек от управомощената комисия. Магистратите обаче прецениха, че Деян Костов не е нарушил закона, нито е злоупотребил със служебното си положение. Преместването на Янаки Паскалев от корпуса в общежитието не е довело до изменение на режима.

Бивши колеги на Костов от затворническата администрация, както и самият осъден, свидетелстваха, че се наложило той да бъде преместен, защото единствен сред лишените от свобода имал професия ковач и автомонтьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай