Охрана пази детско отделение от здрави пациенти

Охрана пази детско отделение от здрави пациенти | StandartNews.com

Благоевград. Гардове дебнат денонощно кой влиза и кой се настанява в детско отделение на петричката болница „Рокфелер". Ръководството на здравното заведение се принуди да назначи физическа охрана, за да удовлетвори исканията на педиатрите, медицинските сестри и помощния персонал в отделението. Миналата седмица те заплашиха с напускане, както и колегите им от хемодиализа и родилно. От много време пациенти от малцинствата ползват детско отделение като хотел, карат се, бият се. Връщат се, без да са болни, но предпочитат добрите условия в лечебницата пред тези в ромската махала. Така медиците трябва хем да се грижат за болните, хем да се чудят как да укротят здравите обитатели.

„Не се допускат никакви други лица освен болните деца и техните придружители. Медиците стигнаха до хвърляне на оставките не толкова заради неполучени заплати, а заради голямата натовареност. Не знаят кога е ден, кога е нощ, особено през зимния сезон. До края на тази седмица ще им изплатим ноемврийските и декемврийските възнаграждения", заяви шефът на „Рокфелер" д-р Борис Киров.

Кметът на община Петрич Вельо Илиев каза, че общината ще направи всичко възможно, за да не се стигне до закриване на ключови отделения. Но не скри, че има проблем с кадрите. Ако си тръгнат въпросните медици, няма кой да ги замести. Градоначалникът разкри, че близо три години задълженията на болницата не са погасявани. Чак сега се превеждат пари на фирмите. Една от тях преди време направи запор върху сметките на лечебницата. Изходът е в намиране на пари и сключването на споразумения за погасяването на задълженията. Другото неотложно действие е да се направи преструктуриране и оптимизиране на работата в здравното заведение за намаляване на разходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай