Огнеборци спасиха махала от изпепеляване

Огнеборци спасиха махала от изпепеляване | StandartNews.com

На косъм от огнената стихия остана махала Въчевска в благоевградското село Дренково. Неколцината местни жители, повечето възрастни хора, се отърваха само с уплаха, че могат да бъдат изпепелени домовете им от лумналите към 16,00 часа в четвъртък пламъци в близост до населеното място. Огънят бързо обхванал 300-350 декара треви и храсти, които пламнали като факла. Веднага обаче са пристигнали 4 екипа огнеборци от РС ПБЗН – Благоевград.

Малко преди това те гасили пожар наблизо и забелязали и тази огнена стихия. на помощ им се притекли десетки горски служители. Близо 50 души се бориха с огъня и за два часа успяха да го овладеят. Минути след 18,00 часа разпространението на пламъците бе спряно. „Искам да уверя, че няма засегнати къщи и пострадали хора. Това се дължи на бързата и професионална намеса на пожарникарите и горските служители. Те предотвратиха и разрастването на пожара към близката гора, а не само към населеното място.

Призовавам всички да са особено внимателни и да са с повишено внимание при боравене с открит огън, защото сме в най-пожароопасния сезон", заяви областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, който бе на мястото на огнения инцидент. Тук бяха пристигнали и роднини на местните хора, за да ги приютят в града, ако се наложи евакуация. Благодарение на работата на огнеборците не се стигна до евакуирането на жителите на махалата. Засега все още няма яснота коя е причината за възникването на пожара. Най-вероятно човешка небрежност е в основата на инцидента. На местопроизшествието ще останат да дежурят огнеборци, за да не се възпламенят огнища в периметъра на пожара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай