Обвиниха деловодителка, претупала погребението на дядо Кирил

Обвиниха деловодителка, претупала погребението на дядо Кирил | StandartNews.com

Варна. Епархийски съветници и братът на покойния варненски митрополит дадоха на прокурор деловодителка, виновна за прибързаното погребение на дядо Кирил, което възмути миряните в епархията. Те искат нейното отстраняване от длъжност до приключване на следствените действия.

Жалбата с входящ номер 9859 от 16 юли е подадена в Районна прокуратура срещу Тони Добрева от Юлиян Гендов, Данаил Добрев, които са епархийски съветници, и от брата на митрополита - Христо Христов. Те настояват с прокурорска заповед служителката да бъде отстранена от сградата на митрополията.

Тони Добрева, без необходимите правомощия и без да е налице взето решение на Епархийския съвет,  координирала еднолично и на своя глава в кореспонденция със Светия синод на БПЦ и организирала погребението на Митрополит Кирил в противоречие с волята на каноничните изисквания, желанието на духовниците и миряните от Епархията. Същата деловодителка, без наличието на каквито и да било правомощия и съответен акт на Светия синод при БПЦ, провалила насрочения за миналата неделя избор на нов Епархийски съвет при Варненска и Великопреславска Митрополия, се казва в жалбата.

По сведения на духовници ден след трагичната смърт на дядо Кирил Тони Добрева е влизала без разрешение в покоите му и имала безпрепятствен достъп до тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай