Обучават 30 души как да действат при наводнения

Обучават 30 души как да действат при наводнения | StandartNews.com

Двудневно обучение на 30 души ще се проведе в Благоевград по европейски проект. Днес и утре в сградата на общината в зала 101 ще учат участниците във форума на тема „Управление на наводненията". Форумът е част от проекта „Мерки за предотвратяване на наводнения на реките Брегалница и Бистрица", който се финансира от Европейския съюз. Община Благоевград изпълнява дейностите по него в партньорство с община Делчево, Република Македония.По време на обучението, освен трансфер на знания, ще се установят и мрежи за партньорство. Чрез приобщаващ подход ще бъдат разработени планове за действие за управление на наводненията. Общо 30 участници ще бъдат обучени как да действат при такива природни бедствия. 

В момента се изпълняват дейности за почистване на коритото на река Благоевградска Бистрица. Те започнаха от моста на „Св. Димитър Солунски" и обхващат коритото на реката до баражите, покрай алеята за парк „Бачиново". Целта на проекта е да се осигурят устойчиви мерки за предотвратяване на наводненията. Благодарение на него ще се подобри и организацията при управление на водните системи, като се въведат мерки за защита от наводнения и управление при кризи на реките от трансграничния район. Това ще бъде направено в сътрудничество със съответните организации в областта на хидрологията и метеорологията, басейнова дирекция и гражданска защита. Дейностите по обезопасяване на реките включват почистване на речните корита и подновяване /рехабилитация на хидротехническите съоръжения по поречието на реката, разработване на цялостни планове за действие за защита от наводнения, съвместни дискусии и обучения, възстановяване на транснационалните зони в първоначалния вид преди наводненията).

С реализирането на проекта, около 50 000 жители от трансграничния регион ще бъдат пряко или косвено повлияни от мерките по предотвратяването на наводнения в общините Благоевград и Делчево.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай