Общинари сред преспите, ще следят за чистенето им

Общинари сред преспите, ще следят за чистенето им | StandartNews.com

Варна. Тази зима комисиите, които контролират дейностите по снегопочистването в община Варна, ще бъдат разширени, а общинарите ще бъдат на терен, за да следят работата как фирмите чистят преспите. Новата организация е факт със заповед на кмета Иван Портних, съобщиха от общината.

Досега тези комисии се състояха от двама души, а вече за всеки район в тях ще има представител на районното кметство, на дирекциите „Инженерна инфраструктура и благоустрояване", "Управление на сигурността и контрол на обществения ред" и на ОП „Инвестиционна политика". Тези комисии ще следят не само за почистването на пътните артерии, а и за състоянието на районите около спирките и подлезите.

С цел адекватна реакция при снеговалеж, представители на общинската администрация направиха поредна среща с фирмите, отговарящи за снегопочистването на територията на Варна. Ново изискване към тях е да предават документите си за извършените дейности по почистването до дни след тяхното извършване с цел по-добра отчетност на работата им.

Цялата налична техника на фирмите е включена в GPS система, която се проследява от общината. Всяка фирма разполага с оперативен план за работа при зимни условия и с график за дежурства на ръководителите и водачите на МПС за целия зимен период. Всички фирми имат осигурено минимално изискуемо количество необходими инертни материали и химически вещества за обработка на пътните платна. Общината предостави списък на фирмите, които чистят снега през зимата по райони и квартали.

Към момента те разполагат с 50 тона осолен изсушен пясък, 80 тона магнезиева луга, 30 тона разсол за пътищата, 15 тона техническа сол и 2 тона калциев дихлорид.

Според прогнозата на синоптиците по Северното Черноморие днес /сряда/ дъждът ще премине в сняг. Заради очаквания силен вятър за Варненска област ще има обявен жълт код.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай