Общинари: Без гей парад в София

Общинари: Без гей парад в София | StandartNews.com

Общински съветници искат забрана на гей парада в София тази събота. "Поискахме от Столична община и СДВР да не позволяват провеждането му", съобщи пред "Стандарт" Карлос Контрера от групата на "Патриоти за София". Според него парадът нарушава морала и крие рискове за сигурността. Контрера смята също, че исканията на участниците са политически. Целта им била да бъдат разрешени еднополовите бракове.

В защита на шествието се обяви Виктор Лилов от партия ДЕОС. "Досега МВР е показало, че може да контролира конфликтни ситуации и затова няма никакви притеснения от тази гледна точка", каза той пред Нова тв. От общината коментираха, че е постъпило писмо за провеждане на парада. Такова има и в СДВР. Шествието се организира от "София Прайд" и Българския Хелзинкски комитет.

По традиция сборният пункт е Паметникът на Съветската армия. Предстои да се провери дали няма заявени други събития на същото място, коментираха още от общината. Освен съветници против парада се обявиха и представители на неправителствени организации. "Нямам никакво желание да се срамувам, че съм хетеросексуален мъж християнин в Европа", каза шефът на Института за дясна политика Нено Димов пред "Стандарт". "Не може малцинството да налага своите правила над мнозинството", допълни той. "Днес трябва да потеглим на поход против зеления и розовия екстремизъм, така както преди 60 години срещу червения и кафяв тоталитаризъм", убеден е Димов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай