Община няма пари за ремонт на затворена забавачка

Община няма пари за ремонт на затворена забавачка | StandartNews.com

Благоевград. Заради лоши битови условия в края на миналата година здравни инспектори затвориха детската ясла в кресненското село Горна Брезница. Решението на Регионална здравна инспекция – Благоевград дойде след проверка в забавачката, която установи куп нарушения.

Проблемът е, че хлапетата се обучават в много стара сграда, която се руши. На ползваните помещения не е правен ремонт от много години, балатумът е скъсан, в стаите има влага и мухъл, дограмата е съсипана, а тоалетните са без казанчета. В двора на яслата пък няма пясъчници за игра.

„Наистина постройката не отговаря на изискванията на здравните инспектори. Спешно изготвихме проект на стойност 50 000 лева, но няма пари за ремонтни дейности. Ще търсим финансова помощ от спонсори", признаха от община Кресна. В момента децата посещават забавачката, но скоро ще започнем да ги извозваме до друго населено място, каза кметицата на Горна Брезница Вела Сандрева. 9 са малчуганите, които посещават яслата в Горна Брезница.

„Аз съм категоричен, че трябва да има забавачка там, колкото и да са малко децата. До края на тази година ще бъде построена нова сграда, която да приюти всички хлапета", заяви градоначалникът Илиян Кръстев. Не бива да се спира дейността на забавачката, за да може младите семейства да останат да живеят в селото. Затова общината да побърза с ремонтите, настояват местните жители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай