Обсъдиха плана за развитие на Кърджали до 2020 година

Обсъдиха плана за развитие на Кърджали до 2020 година   | StandartNews.com

Кърджали. Визията на Кърджали през 2020 година беше обсъдена при представянето на интегрирания план за градско възстановяване и развитие на областния център.

На финалната права бяха обсъдени проектните идеи, които могат да се приложат за развитието на града през следващите седем години. Посочени бяха източниците на финансиране и необходимия бюджет за изпълнението на заданията.

На общественото обсъждане присъстваха предимно експерти от общинска и областна администрация, съветници от различните политически формации, архитекти и други специалисти. Аудиторията изслуша с интерес анализа на консултантите, след което се включи с идеи в обсъждането.

Според представения интегриран план за градско възстановяване и развитие Кърджали се разделя на три зони за въздействие: икономическа, публична и социална.

За да могат да функционират като такива в зоните е необходимо да бъдат приложени следните мерки: обновяване на общественото пространство, енергийна ефективност на сградния фонд, осигуряване на достъп на хората с увреждания, благоустрояване, опазване и популяризирането на културно-историческото наследство.

И за трите зони се препоръчва подобряване на обществените услуги и социалната интеграция на групите в неравностойно положение и обезпечаването на обществените площи.

Предложените от консултантите мерки имат няколко стратегически цели- ускоряване на социално- икономическото развитие на града и региона, повишаване на инвестиционната и туристическа атрактивност на града. Тяхното мнение е, че Кърджали може да привлича туристи от страната и Европа, чрез осигуряването на добра градска среда за живот, работа и бизнес. Това може да стане на базата на спазването на екологичните норми и прилагането на мерки за енергийна ефективност.

За да стане обаче реалност интегрираният план за градско възстановяване и развитие на Кърджали, общината трябва да кандидатства за финансиране пред еврофондовете. Една част от парите обаче трябва да се осигурят на местно ниво, а друга част от държавния бюджет. 87 480 000 лева са необходими, за да бъдат реализирани проектните предложения до 2020 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай