Областен управител подари икона на църква

Областен управител подари икона на църква | StandartNews.com

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов гостува на гърменското село Скребатно за тържественото отбелязване по повод 180 години от изграждането на църквата „Св. Параскева". Губернаторът пожела здраве и благополучие на стотиците вярващи, дошли на храмовия празник, и дари на църковното настоятелство Владимирската икона на Пресвета Богородица. Владимирската чудотворна икона на Божията Майка е една от първите икони, нарисувани от евангелист Лука. Когато той я показал на Божията майка, Тя я благословила с думите: "Нека благодатта на Родения от Мен и Моята милост да почиват върху тази икона во веки!''.

Всяка година храмът в Скребатно събира жителите и потомците на традиционна среща, която отбелязва с празнична служба в църквата и курбан по случай храмовия празник.

180-г. света обител е един от най-старите църковни храмове в Неврокопската епархия – паметник на културата с художествена стойност. Църквата е построена като трикорабна псевдобазилика с внушителна големина за времето си. Камбанарията е достроена в края на 19 век. В годините на тирания църквата „Св. Параскева" е стожер на българщината и крепител на духа у хората, и вярата им за тяхното освобождение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай