Нова цена на водата в Кърджали

Нова цена на водата в Кърджали | StandartNews.com

С 55 стотинки за кубик ще се оскъпи цената на водата в Кърджали за битови абонати след приключване на т. нар. Воден цикъл, съобщиха от „ВиК" ООД, който ще стопанисва съоръженията. „Досега не е имало такса за пречистване, а само за канал. Общо стойността на водата в Кърджали в момента е 1,66 на куб.м за битови абонати. След промяната те ще плащат най- вероятно 2,20 лв.", обясни инж. Фахри Мустафа.

По думите му ще се вземат проби от промишлени предприятия и според степента на замърсеност на водата ще се определи и таксата за пречистване, която ще плащат фирмите Цената за новата услуга за тях ще варира от 0, 83 лв. до 1,38 лв.

Водното дружество ще внесе предложението в ДКЕВР и след приключване на процедурата, Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнесе окончателно за цената.Очаква се новите цени да влязат в сила от началото на 2016 г.На този етап няма да има повишение на цената в кв. Гледка и кв. Горна Гледка на Кърджали. Причината е, че тези райони не са свързани с новата колекторна система, отвеждаща отпадъчните води към Пречиствателната станция на Кърджали.

„Басейнова дирекция и РИОСВ-Хасково вече проверяват работата на Пречиствателната станция в Кърджали. Екипът от 20 души се справя успешно", коментира ръководителят проекта инж. Митко Синабов.Той обясни, че е завършена и байпасната връзка,което означава, че при проблеми на главния водопровод, жителите от високата част на Кърджали няма да имат проблеми с водоподаването. Инж.Синабов допълни, че с приключването на т. нар Воден цикъл на Кърджали има раздвижване на имотния пазар в терасовидната част на кв. Възрожденци.

По проект „Воден цикъл" в Кърджали бе изградена ултра модерна пречиствателна станция и нова водопроводна и канализационна мрежа за около 50 км. Изпълнението се финансира по ОП „Околна среда" и е на стойност 70 млн. лв. Обектът бе открит официално преди три седмици от министъра на екоминистерството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай