Нова табела на храма до гроба на Т. Александров

Нова табела на храма до гроба на Т. Александров | StandartNews.com

Група симпатизанти на ВМРО изпълниха обещанието си и сложиха нова информационна плоча на църквата „Св.Пророк Илия" над село Сугарево. В начинанието участваха и всички местни кметове в района. Храмът е построен местните жители под ръководството на Маню Сирманов през 1856 година. Той получава знамение, с което му се указва какво трябва да направи, след което организира съграждането на светата обител.

Мястото наистина е неземно със своята красота и невероятната гледка, която се открива. Неслучайно Иван Михайлов избира на това място да бъде положен след смъртта му и легендарният водач на ВМРО - Тодор Александров. С течение ма времето мястото се превръща в своеобразен пантеон, където са погребани и други видни личности, свързани с революционните борби на българите в Македония.

Тук е положен Симеон Евтимов – революционер и главен редактор на в. „Македония" в края на двадесетте и началото на тридесетте години на XX век. Тук почива и Антон Найденов Попов, който е дългогодишен главен редактор на в. „Македонска трибуна" и дясна ръка на Михайлов около тридесет години от периода му в Рим.

Всяка година в последната неделя на август стотици хора се събират да почетат своите герои на поляната пред храма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай