Нова къща приютява 28 деца без родители

Нова къща приютява 28 деца без родители | StandartNews.com

Хасково. Деца от институции и такива със специални потребности ще бъдат изведени от домовете, в които са в момента и ще бъдат настанени в истински жилища в Хасково. Преместването ще стане след около две години. Тогава ще бъдат завършени две двуетажни сгради с финансиране от ЕС. Проектът е на стойност близо 1,6 млн.лв. По-голямата част от парите - около 1,3 млн.лв., или 85 % от общия бюджет, са по Европейския фонд за регионално развитие. 15 на 100 от сумата е съфинансиране от държавната хазна. Близо 70 000 лв. от цялата сума ще поеме бенифициентът - община Хасково.

Центровете за настаняване от семеен тип в областния град са част от 64-те проекта в цялата страна. Инициативата за изграждането на жилищата е към националната стратегия за деинституционализиране на децата от социалните домове.

Освен цялостното оборудване на зданията, които ще бъдат изградени на общински терен, ще бъдат направени кътове за игра и отдих около тях, и обособени зелени площи.

В центровете в Хасково ще бъдат настанени 28 деца от предучилищна възраст до 16-годишни. Сред тях ще има и трима подрастващи със специални потребности. Персоналът, който ще работи в центровете и ще се грижи за обитателите имq ще бъде подбран по Оперативна програма "Човешки ресурси". Работата по проекта в Хасково ще се движи паралелно със строителството на сградите.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай