Нова инвестиция за 3 млн. лв. заявена в Генерал Тошево

Нова инвестиция за 3 млн. лв. заявена в Генерал Тошево | StandartNews.com

Ново инвестиционно намерение в размер на 3 млн. лв. е заявено в община Генерал Тошево, съобщиха от добруджанското кметство. Намерението на инвеститора е срещу тази сума да изгради аграрно-научен индустриален парк „Добруджа". Той ще представлява многофункционален научно-изследователски комплекс, в който ще се извършват лабораторни и сертификационни дейности в селското стопанство.

Инвеститорът планира да разкрие и 15 нови работни места. От кметството информират още, че дружеството – инвеститор вече е закупило терен в индустриалната зона на града. Планираните в рамките на инвестицията дейности са изграждане на лаборатория за анализ на посевни качества и определяне на здравното състояние на семена и посадъчен материал, лаборатория по „Растителна защита" за идентифициране, прогноза и борба с патогените по растенията, както и лаборатория по окачествяване на зърно, зърнени продукти и фуражи.

В инвестиционното намерение е посочена, че в дългосрочен план се залага изграждането на индустриален парк, създаващ платформа за развитие на хранително-вкусова промишленост, стъпваща на регионалното селско стопанство. „Важен акцент от дейността на аграрния център ще бъде партньорството с регионални земеделски производители и малки бизнес структури.

Дружеството е в преговори за сътрудничество с Добруджански земеделски институт, като се очаква с него да бъде подписано споразумение за партньорство", допълват от общината, като уточняват, че инвеститорът е част от голяма структура, която цели да осигурява финансиране за иновативни и изследователски проекти в страната с фокус върху селското стопанство и създаването на агробизнес модели с висока добавена стойност.

През първата половина на годината в общината бе заявен инвестиционен интерес за изграждане на птицеферма в село Василево, а на последното заседание на ОбС – Генерал Тошево, съветниците одобриха продажба на парцел – общинска собственост, върху който има интерес за изграждане на инсталация за елетроенергия чрез използване на биомаса от растителни и животински субстанции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай