Нов пожар в Рила заплашва две села

Нов пожар в Рила заплашва две села | StandartNews.com

Кюстендил. След пожара на Илиена река, който вече е локализиран, втори пожар пламна в Рила – от вчера гори гората под язовир „Калин”.

Горският масив, който е собственост на общината в Кочериново, се намира над село Пастра, на склон в ляво от пътя за язовира.
Според кмета Иван Минков ситуацията е изключително тежка и не е ясно кога ще бъде овладян пожарът, съобщи бТВ. Гъстият дим се вижда още от главен път Е-79.

Гасенето на огнищата вътре в периметъра на пожара продължава и в този момент. Има опасност той да се премести и на съседното било. Областният управител на Кюстендил също е на място.

Огън пламна и на още едно място – на метри от къщите в село Драгодан. Огнеборци и доброволци успяха да го локализират на метри от първите постройки. Засега опасност за хората няма.

Огнеборците дежурят в района, обхванат от другия пожар в Рила цяла нощ. Над 100 души се включиха в гасенето на огъня вчера. Няма опасност пожарът да стигне до Рилския манастир.

Служителите на пожарната и горското стопанство днес ще направят оценка на обхванатите от огъня площи. Пожарът се е разпрострял на територия от 500 декара високо в планината. Унищожени са 100 декара широколистна и смесена гора, както и овощни насаждения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай