Нов подземен музей на Сердика

Нов подземен музей на Сердика | StandartNews.com

София. Археологическите разкопки в двора на католическата катедрала в центъра на София може да прераснат в подземен музей чак до метростанция "Сердика" и "Ларгото". Кметството вече преработва проекта за разкриване на Западната порта от римско време, така че в него да се включат и разкопките на останките под ул. "Вашингтон" на изток. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тези дни археолозите се натъкнали на многоцветната подова мозайка от IV век от другата страна на ул. "Вашингтон", където в момента има паркинг. Собственикът на терена е дал съгласието си той да бъде проучен, след като преди година в двора на католическата църква бе разкрита подова мозайка с размери 30 на 1 метър. Тогава специалистите предположиха, че това е под на базилика.

"Вече имаме основание да мислим, че тази сграда продължава и под ул. "Вашингтон" и ще търсим финансиране за проучване на новите терени", заяви зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Според него в бъдеще улицата може да се изгради като мост, под който да се виждат останките от Сердика. Те ще продължават в тунел до разкопките на открито при метростанция "Сердика". Наесен общината ще озелени двора на католическата катедрала. За целта са заделени 100 хил. лв. Разкопките на Западната порта на Сердика текат трета година. За 2013 г. общината осигури 150 хил. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай