Нощна стража ще пази самотници по селата

Полиция обикаля Монтанско в битка с битовата престъпност

Нощна стража ще пази самотници по селата | StandartNews.com

Монтана. Нощна стража ще пази самотноживеещите възрастни хора в Монтанско. Това стана ясно по време на посещението на шефа на областната дирекция на МВР комисар Валери Димитров и началника на полицията в Лом главен инспектор Мирослав Вътев жителите на село Златия. Посещенията по домовете на пенсионерите са в изпълнение на споразумение за ред и сигурност между община Вълчедръм и районното управление в Лом. Само преди седмица в селото беше проведено и общо събрание, на което бяха обсъдени мерки в борбата с битовата престъпност. След като бе спечелен съвместен проект с областната администрация, се очаква се в началото на 2013 година да бъде назначена нощна охрана в по-големите отдалечени населени места в областта.

Двадесет села от област Монтана се уреждат с нощни гардове, уточни губернаторът Ивайло Петров. 45 души, сега безработни, ще бъдат назначени по проект на областната администрация. Пазачите на хората и имотите им започват охрана на селищата от началото на следващата година. Продължителността на проекта е половин година, стойността му - 132 000 лева.

За охрана са избрани по-отдалечени от областиня град и по-рисковани села, в които стават повече кражби и нападения над възрастни хора. В община Монтана това са селата Горно Белотинци, Смоляновци и Благово. Нощни гардове ще има във Вълчедръм и Златия, в Комощица и Дългоделци. Кои села да се уредят с охрана, решават обаче полицаите. Проблемните селища посочва областната дирекция на МВР, допълни Ивайло Петров.

69 са самотноживеещите хора на село Златия, а броят на необитаемите къщи – 250.
Съгласно споразуменията за ред и сигурност срещите по малките и периферни населени места във всички общини на областта, където живеят предимно самотни възрастни хора, ще продължат и през следващите месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай