Николай Ангелов: В Балчик туризмът няма сезони

Повече от 10 години с гордост носим приза "Фестивален град на Балканите"

Николай Ангелов: В Балчик туризмът няма сезони | StandartNews.com
  • Повече от 10 години с гордост носим приза "Фестивален град на Балканите"
  • Общината ни може да се похвали с най-наситената спортна инфраструктура, казва кметът Николай Ангелов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Ангелов, приключихте най-мащабния си проект по трансгранична програма, благодарение на който успяхте да обновите част от инфраструктурата. Как този проект ще помогне да се реализира стратегията Ви за развитие на местната икономика?

- Ако става дума за крайбрежната алея, това не е най-мащабният проект, по който сме работили, но от гледна точка на "употреба", ако мога така да кажа, това е най-ефективният проект. Защо казвам това - защото той се ползва ежедневно от гражданите на Балчик и най-вече от гостите.

Тук туризмът няма сезони, тъй като всеки ден с хубаво време е предпоставка за разходка край морето. Обновяването на алеята даде възможност на нея да се провеждат и масови спортни прояви. По време на фестивала "Дни на класиката в Балчик" бяхме обособили 5 пиано спирки, на които минувачите имаха възможност да изявят своя музикален талант. Но нека не  пропускаме и факта, че бизнесът в Балчик също реагира на новата алея и обнови своите ресторанти, крайбрежни кафенета. Хотелите също имат нова визия и това може само да ни радва. Недвусмислено това ще доведе и повече приходи в хазната, а ние като администрация пък ще се стараем градът да е по-приветлив, по-чист.

Но тъй като стана дума за проекти, в процес на завършване са спортна площадка и парк в най-населената част на Балчик, а именно ж.к. "Балик". Освен прекрасен стадион, ние създаваме спортна база за тренировки на различните клубове в града, както и за масов спорт от жителите.

- Балчик бе домакин на поредица от национални форуми и изложения. Ще се превърне ли градът в един от фестивалните центрове по Черноморието ни?

- Балчик повече от 10 години носи с гордост приза "Фестивален град на Балканите". Отговаряйки на въпроса Ви, бих искал да обърна внимание, че в рамките на общината са курортното селище Албена, Кранево. За да се разшири туристическият сезон, хората от бранша разработиха фестивални програми, спортни турнири, множество конгресни събития и т.н. Всичко това, въпреки трудните последни две години, продължи да води гости в общината. И, всъщност, форумите не са само национални, а и международни. Такива са и фестивалите, които провеждаме.

Искам да отбележа, че профилът на туризма е различен. В Балчик идват хора, които освен морски вълни и плажни забавления, искат да опитат вкусна кухня в прекрасните ни ресторанти. Те искат да срещнат водещи имена от музикалния подиум. Гостите искат да разгледат артефакти от античния Дионисополис, да видят шедьоври на български и румънски класици в обновената ни галерия. И да - те получават всичко това. В тази връзка мога да кажа, че нашият Туристически и информационен център е мястото, където те намират обобщена тази информация. Там могат да наемат електрически или стандартен велосипед и да се разходят в околностите срещу символична сума. И като стана дума за Мелницата, искам да кажа, че тя също бе обновена по европейски проект и сега се ползва от туристите и моите съграждани. Там е нашата ритуална зала, там е прекрасната ни концертна зала, там се провеждат почти всички фестивали, там е и лятната ни сцена.

- Каква е социалната ви политика, насочена към защита на най-уязвимите групи от населението в поредицата от кризи, в които живеем?

- Голяма част от местния бюджет е насочена за разходи именно в социалната сфера. Нашите възрастни хора и нуждаещите се получават топла храна ежедневно. Грижим се за всички социални групи, заплащаме пътуването на пенсионерите в града и вилните зони, поддържаме Център за настаняване от семеен тип. Издържаме работата на детски градини, болницата и училищата в общината. Това е едно от основните задължения на една местна администрация.

- Споменахте за модерния стадион, който има градът. Каква спортна база още има в община Балчик?

- Аз не знам дали някоя друга община у нас може да се похвали с толкова наситена спортна инфраструктура. И искам да защитя с факти думите си - Кранево има закрита ледена пързалка с олимпийски размери, плувни басейни, където водят спортната си подготовка редица професионални състезатели и отбори от различни европейски държави. Албена - тенис кортовете си, конната база, стадион, открити и закрити плувни басейни. Трудно ми е да изброя всички, но не мога да не споделя успехите на нашите ветроходци от Морския клуб, спортистите от клуба по лека атлетика, които мерят сили с най-добрите в света. Всичко това става с много труд, но и с изграждане и поддържане на материална база.

Говорим за спорт и няма да пропусна да отбележа, че на територията на общината имаме две от най-добрите голф игрища на Балканите. В непосредствена близост е и трето игрище. Вече повече от 10 години те привличат гости от цял свят.И за да завърша, нека не забравяме, че всички тези спортни дейности се извършват в една изключително чиста екологична среда. Ние нямаме промишлени замърсители на нашата територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай