Никола Манев стана почетен гражданин на Пазарджик

Никола Манев стана почетен гражданин на Пазарджик | StandartNews.com

С 34 гласа "за" бе решено званието "Почетен гражданин на град Пазарджик и общината" тази година да бъде присъдено на родения в Пазарджик художник Никола Манев. Това решиха общинските съветници на редовното си заседание.

Дългогодишният актьор в пазарджишкия театър "Константин Величков" Иво Русев и солистът и диригент на хора към Ансамбъл "Пазарджик" Иванка Паунова също ще получат почетно отличие.

Председателят на Общинския съвет Хари Харалампиев представи Никола Манев като изчете откъс от своя книга, посветен на талантливия художник.

Манев ще получи почетната си титла на Празника на града-21 май, когато на централния площад се организира тържествена церемония за връчване на отличието на обявения за почетен гражданин.

Академик Никола Манев е роден в пазарджик през 1940 година. Учи в Художествената гимназия в София, а през 1962 година заминава за Франция, за да учи живопис във френската Академия по изящни изкуства. От 50 години живее във Франция, но често се завръща в родните Чирпан и Варна.

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай