Неврокопска митрополия започна дело срещу държавата за 4-вековна църква

Неврокопска митрополия започна дело срещу държавата за 4-вековна църква | StandartNews.com

Съдът решава чий е уникалният храм в с. Добърско

Благоевград. Неврокопска митрополия поиска да сложи ръка върху уникалния храм „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско. Епархията заведе дело срещу държавата с искане да стопанисва недвижимия имот. Първото заседание в Районен съд – Разлог се проведе преди броени дни. Митрополията настоява културното министерство да предаде владението на църквата на митрополията на базата на нотариален акт от 2003 г. Страна в процеса е и Националният исторически музей, под чиято шапка е от 2008 г. храмът. „Подадено е искане от църковното настоятелство за главно встъпване в процеса, но в документа е имало нередности и затова съдията е отложил заседанието до отстраняване на пропуските", каза шефът на РС – Разлог Димитър Думбанов.

„Искаме помощ от държавата, от медиите, от всички. Този храм, който тази година чества своята 400-годишнина сега е обект на съдебни претенции от страна на свещениците. Въпросното църковно настоятелство е на другия храм „Сретение Господне", а не на уникалната ни църква. В него са хора, приближени до отец Никола Варин. Те искат да свидетелстват, че в „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" са се водили църковни служби преди години, което не е вярно", твърди кметът на Доърско Никола Найденов. Светата обител е паметник на културата с национално значение и е публична държавна собственост. Местните хора отдавна се борят да стане и защитен обект на ЮНЕСКО, а митрополията иска да го превърне в действащ храм. Това е недопустимо, ще се съсипят иконописите, ако вътре влизат много хора и се палят свещи. Църквата е малка, тясна и ниска. Тя е известна с изрисувания Исус Христос в космическа ракета. През 2003 г. свещениците пак се опитаха да вземат храма, но бунтът на жителите на селото ги отказа.

Неврокопският митрополит Серафим обаче е категоричен, че мястото на всеки храм е в лоното на Българската православна църква. Затова митрополията завела съдебно дело в съда в Разлог за собствеността на светата обител в разложкото село. Не смята, че е проблем храмът да е действащ и в него да се служи. „Това е предназначението на всяка църква. Свещи ще се палят отвън, за да не повредят иконописите. В момента също влизат групи туристи, които с раниците си увреждат стенописите. Няколко души искат да се запази статуквото и настройват миряните срещу нас", твърди Серафим. Според него няма точна отчетност за приходите в храма. „Знае се цената на билетите за вход. Всичко се отчита до стотинка. Църквата е под шапката на Националния исторически музей и средствата се превеждат в София", опонира селският управник. Последната дума по спора ще има съдът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай