Насилници се изповядат групово

Насилници се изповядат групово | StandartNews.com

Доказани домашни насилници ще се изправят пред себеподобни и ще се изповядат в групова терапия. Програмата срещу агресията вкъщи обхваща основно хора, насочени от съдилищата към превенция на рецидива. По нея работят експерти от неправителствената организация Център"Отворена врата". Предвижда се в подобна терапия да бъдат включени по 15 човека от София и Плевен и 10 души от Велико Търново, съобщи психоложката Ивелина Колева. За 3 години през центъра са преминали през различни форми на терапия 37 души, но групово насилниците ще споделят с други за първи път. Условието е да се съберат групи от поне 8 човека, склонни към насилие, които осъзнават порока си и искат да се поправят.

„Успехът на терапията ще се изрази в повишена мотивация на тези хора да коригират поведението си, да започнат да упражняват по-добър самоконтрол и да подтиснат негативните чувства. Причините за домашно насилие са комплексни – стрес, финансова нестабилност, употреба на алкохола или предразположеност към налагане на контрол. Открихме обаче, че насилието обикновено започва още от самото начало на една връзка. Много по-рядко възникват впоследствие кризи, за които не е имало симптоми", посочи Колева .

Фамилна терапия е друга част от програмата за превенция. При нея се работи с цели семейства. Човек се развежда със съпругата си, но с децата – не. Целта е разделените двойки да продължат да бъдат добри родители, а децата да не стават жертви на техните конфликти. Център „Отворена врата" започва работа и по проект с магистрати, полицаи и социални работници за оптимизиране на работата по закона за защита от домашното насилие. Целта е накрая да се изработи своебразен наръчник за прилагането му, каза председателката на центъра Златка Мачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай