Наша и македонска община искат отворена граница

Наша и македонска община искат отворена граница | StandartNews.com

Нашата община Струмяни обедини усилия с македонската Берово, за да се отвори границата между двете населени места. Двамата кметове Емил Илиев и Драги Наджински ще водят разговори с управляващите в своите страни. Целта е да заработи ГКПП – Клепало и да се даде икономически тласък на пограничния район. „За 25 години населението е намаляло почти два пъти – от над 10 000 до под 6000 души.

Надеждата за възраждането на региона за местните хора е в откриването на граничен пункт „Клепало" на границата с Македония. Проектът от началото на 80-те години на миналия век бе изваден от праха през 1999 година. Бе подписана междудържавна спогодба за откриване на този граничен пункт. Ще настоявам правителството да изпълни тази спогодба", сподели общинският управник на Струмяни Емил Илиев.

Затворената бразда е причина за обезлюдяването на десетки села в Малешевска планина. „Трябва и ние, и македонската община Берово да поставим по-остро въпроса. Вярвам, че най-сетне този проблем ще бъде решен. Пътят до границата е в много лошо състояние, 7 км от него са почти непроходими, а това е проблем за обслужването на хората в 5-6 села", каза още той.

Колегата му от Берово Драги Наджински увери, че не спира да поставя този въпрос пред управниците в Македония. Защото става въпрос за бъдещето на хората, за бъдещето на целия регион. „Проектът трябва да бъде сред приоритетите и на двете държави. Иначе няма как да се случи. Преди доста години направихме и път в Малешевска планина, построихме и сграда за граничните власти. Но с времето те все така са пусти и се рушат. Най-голямото желание за отваряне на границата имат хората от двете й страни", казва македонският кмет. Трябва да се намери политическо решение и воля за изграждането на ГКПП-Клепало, за да може роднините и братята от двете страни на границата да си ходят на гости всеки ден. Ние сме братски народи и имаме нужда един от друг, категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай