Наливат основите на 33-метров кръст над Благоевград

Наливат основите на 33-метров кръст над Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов положи първите три камъка в основата на 33-метровия светещ кръст, който ще се издигне над града.

В понеделник в местността „Зайова поляна” свещеници от благоевградския храм „Въведение богородично” отслужиха водосвет на мястото, на което ще бъде християнският символ на вярата. Тримата духовници отправиха молитва за здраве, както за бързото и безпроблемното му построяване.

По график кръстът трябва да бъде готов за празника на Благоевград - 24 май, когато е и Денят на славянската писменост.

Средствата, с които се изгражда паметникът на вярата, са изцяло от дарения. От 2006 година досега са събрани около 30 000 лева. Министерството на земеделието и храните е предоставило 100 000 лева за строителството, а в работата участват всички бетонови центрове от региона.

Монументът ще бъде висок точно 33 метра, като ще символизира святата Христова възраст. Кръстът ще се постави върху солиден бетонов фундамент, който тежи над 380 тона. Върху символа на Разпятието ще бъдат поставени множество осветителни тела, очертаващи контура на православния символ.

До кръста ще води и екопътека, по която жителите и гостите на Благоевград ще могат да стигат по-бързо, докато се любуват на живописната гледка към града. Целият мемориален комплекс е кръстен с името „Памет и вяра”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай