Наказват непослушни сираци с глад

Наказват непослушни сираци с глад | StandartNews.com

Стара Загора. В старозагорския дом за деца лишени от родителски грижа „Българка" възпитават като по времето на Макеренко, твърдят от „България без цензура", от общината категорично отричат.

Директорът на старозагорския дом за деца лишени от родителски грижи «Българка» и подчинените му са възпитавали питомците си по методи от времето на Макаренко - след всяка беля те заспивали гладни. Това е установила проверка на Държавната агенция за закрила на детето след сигнал на «България без цензура». Инспекторите били категорични, че персоналът е действал в нарушение на чл. 19 от Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето.

Директорът и четирима негови подчинени са били наказани, твърдят от екипа на Николай Бареков. Малчугани от дома потърсили помощ от екипа по време на предаването в Стара Загора през октомври. Пред юристите те се оплакали още, че персоналът ги обижда и бие. Едното от децата дори показало синини по крака, твърдейки, че са от "възпитателен пердах".

«Наказания няма, директорката на дома от няколко месеца е в пенсия и няма как да бъде наказана, а до възпитателите са изпратени констативни протоколи за установено нарушение и те трябва да дадат лични обяснения по случая», заяви зам.-кметът на Стара Загора по социалните въпроси Ваня Сотирова.

През тази година в дом «Българка» от общината са били направени 5-6 проверки и в нито една от тях не е ставало и дума, че тук държат гладни непослушните деца с възпитателна цел или за някакъв друг вид тормоз. От дома също открекоха обвиненията. Според възпитателите клеветата най-вероятно е от три момчета в дома, от които всички са дигнали ръце. Те много често бягали от училище и от дома, просели по улиците и по ресторантите. Неколкократно са били връщани в дома с помощта на полиция.

В Старозагорската районна прокуратура е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за изтезаване на малолетни и непълнолетни лица в дома за деца лишени от родителски грижи „Българка". Това съобщи по-късно във вторник говорителката на прокуратурта Евдокия Димитрова. Тя уточни, че става дума за друг сигнал от Агенцията за закрила на детето от юни тази години. Резулатите от проверката, разпоредени от районното обвинение, са станали известени едва днес /вторник/ и са съвпаднали с огласения втори сигнал на „България без цензура".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай