Наградиха ученик, победител в лъвски скок

Наградиха ученик, победител в лъвски скок | StandartNews.com

Кметът на Видин Огнян Ценков награди десетокласника Николай Огнянов от природо-математическата гимназия в града, скочил 3,14 м от място в състезанието „Лъвски скок". Грамоти градоначалникът връчи и на останалите 9 ученици, участвали в надскачането в памет на Васил Левски.

Награждаването стана пред бюст паметника на Апостола на улица Васил Левски, издигнат през 40-те години на миналия век. Огнян Ценков произнесе слово, в което нарече Левски най-великата личност в нашата история. Затова ние се прекланяме пред героичния му живот. Той пръв прозря, че трябва да бъдам равни с другите европейски народи. Благодарение на него и на хиляди български патриоти, днес България е част от голямото европейско семейство, изтъкна кметът.

На тържеството ученици от основното училище „Свети Климент Охридски" разпространиха преписани от тях мисли, изказани от Апостола.

В Брегово ученици от клуб „Млади възрожденци" откриха паметна плоча за Васил Левски. На нея е написано: „През зимата на 1872 година Левски е посетил Брегово и е пял в храма „Свето Успение богородично". В него го завел даскал Йон Чолака, който го приютил в дома си. След службата Левски написал в бялото поле на едно евенгелие: „Да се знае кога съм пял на десния клир на църквата „Свето успение Богородично". При посещението си в Брегово Васил Левски създал местен революционен комитет, гласи преданието за това посещение.

Паметната плоча е изработена с помощта на дарител, който е пожелал анонимност, съобщиха от клуба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай