Наесен ще каним първите инвеститори в зона Загоре

Стара Загора ще има модерен, европейски център, казва кметът Живко Тодоров

Наесен ще каним първите инвеститори в зона Загоре | StandartNews.com

Стара Загора ще има модерен, европейски център, казва кметът Живко Тодоров

  • За мен най-важно е доверието на хората, искам да съм полезен на града
  • Борим се да увеличим индустриалната зона с още 150 дка
  • Искаме да се узакони създаването на общинска полиция, но още няма резултат
  • Повече правомощия на кметовете означават по-голям контрол по места

 

- Г-н Тодоров, кампанията "Моят град" на "Стандарт" стигна и до Стара Загора. Мотото на инициативата е "10 причини да остана в моя роден град". Кои са основните предпоставки, които ще накарат младите хора да останат в своята Стара Загора?

- Стара Загора е град с перспектива, ние сме на второ място след София-град по темпове на икономическо развитие. Освен това нашият град е спокоен, "зелен", чудесно място младите хора да създадат семейство и да отглеждат своите деца, нещо много важно.

- Има ли нещо, което младите искат, а общината не е в състояние сама да го направи?

- Най-вече искат по-високо заплащане, а общината няма кой знае какви лостове да го направи, тъй като това зависи основно от общото състояние на икономиката в страната, от темповете на развитие на бизнеса.

- Зависи и от климата, който общината създава за бизнеса, за инвеститорите... Индустриална зона "Загоре" бе в центъра на дискусия организирана от "Стандарт" още в края на 2017 г. Тя е вече обособена. Половин година по-късно на какъв етап е?

- В момента текат процедурите за обяваване на обществената поръчка за изграждане на инфраструктурата. Правим всичко възможно да увеличим и първоначално определените 150 дка с още толкова терени. Ще настояваме пред икономическото министерство да се използват и терените на бившето старозагорско летище, които са над 2000 дка...По-рано се говореше за изграждане на карго-летище, но тези намерения са от 10 години без резултат. А икономичската зона е вече факт.

- Кога ще можете да кажете "добре дошли" на първите инвеститори?

- Мисля, че до есента инфраструктурата в индустриална зона "Загоре" ще бъде готова и наистина ще можем да поканим първите инвеститори.

- Вие сте един от най-ревностните застъпници на децентрализацията на властта. Кои правомощия според вас държавата трябва да преотстъпи на общините в интерес на хората и за да е по-ефективно местното управление?

- Много промени според мен трябва да се направят - като се започне от финансовата децентрализация и се стигне до по-голямата сигурност на хората по места. Неведнъж сме предлагали, например, да се узакони създаването на общинска полиция, но засега няма решение. Законопроектът влезе в паламента и дотам...Повече правомощия на кметовете означават по-голям контрол по места. Предлагали сме неведнъж да се използват по-ефективно и видеокамерите, с които населихме градовете. С тях можем да контролираме например скоростта на автомобилите в селищата и общините да прибират парите от глобите. Но и по този въпрос няма движение...

- Как си обяснявате, че няма движение?

- Очевидно не са приоритет на законодателите. Те се занимават повече със злободневни, "горещи" проблеми, а стратегическите въпроси като децентрализацията на властта като че ли остават за в бъдеще. А точно тези въпроси според мен дават хоризонт за развитието ни, отразяват се пряко върху живота на хората.

- Затихна ли общественото недоволство от многото ремонти и обновяване, които общината започна едновременно през миналата и тази година?

- Нормално е, когато има ремонти, да има и временни затруднения за живеещите. Това става не само у нас, но и в модерните европейски страни. Просто друг начин няма, но хората сме нетърпеливи, искаме всичко да стане едва ли не изведнъж, с вълшебна пръчица...

- Можеше ли общината да си спести недоволството и упреците на хората?

- Упреци винаги ще има. Аз съм сигурен, че ако бяхме извършвали последователно ремонта и обновяването на Аязмото, на пешеходната зона и моста над жплинията щеше да има хора, които щяха да кажат: "Не можаха ли едновременно да ги направят...". Но тук особено важно е да кажем, че това са европейски проекти, харчим пари на европейските данъкоплатци, и сме притиснати от сроковете. Като се обновява нещо, то се прави за хората и трябва да проявим малко повече търпение...

- Кога ще приключи обновяването на Ларгото?

- Краят му се вижда. Приключването е въпрос на седмици. И най-важното е, че става хубаво. Стара Загора наистина ще има един модерен, европейски център.

- Стана ясно, че през следващата седмица общината започва поредната акция срещу незаконното строителство в ромския кв. „Лозенец“, и то в годината на два избора – европейските и местните...

- Премахването на поредната порция незаконни къщи и постройки в кв. „Лозенец“ е планирано отдавна. Връчили сме предупредителни писма на собствениците, минали са всички законни процедури по обжалването и другата седмица започваме работа по премахването на 54 от незаконните сгради. Това е последователна политика на нашия екип още от първия мандат. От 2014 г. досега са премахнати над 130 незаконни постройки. За пореден път показваме, че не правим сметки за изборите, нито ухажваме, нито искаме да разсърдим определен електорат. Просто си вършим работата по спазване на законноста от всички граждани в общината.

- До местните избори има още доста време, но компроматната война като че ли започна и вие бяхте сред първите, които я изпитаха на гърба си...

- Мръсната кампания според мен има само една цел - да отврати хората от политиката, от всичко, да смеси в една амалгама доброто и лошото. Но мисля, че авторите й няма да успеят. В днешно време има достатъчно разумни хора, които виждат позитивното, ценят резултатите от направеното. Всичко друго са празни приказки. Болната амбиция на една групичка озлобени хора, които смятат, че най-важното в живота си изборите, няма да сработи. Всеки ден земята се върти и всеки ден нещо хубаво се случва. И аз съм убеден, че повечето хора живеят, за да видят това хубаво, а не злобата, омразата, завистта да тровят живота им.

- Като разлистите предизборната си програма преди 4 години ими ли нещо важно, което сте обещали на старозагорци, но не е изпълнено през втория ви мандат?

- Ами, май само голямата спортна зала до новия парк „Артилериийски“ остана в плановете ни... Но не сме изоставили проекта. Надявам се до края на мандата да започнем поне проектирането й.

- От какво ще зависи решението ви дали ще се кандидатирате за трети мандат?

- За мен най-важно е доверието на хората. За мен поста не е самоцел, важно е да съм полезен за града. Ще се вслушам в мнението на старозагорци през следващите месеци и тогава ще взема своето решение.

Матей Бонев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай